Totusi, oamenii din Egiptul antic foloseau „din greu” o anume vopsea de par, obtinuta din henna, o planta care se gasea din belsug in Orient si in nordul Africii si chiar si astazi o gasim inca in stare salbatica in regiuni din India si Pakistan. Ce este remarcabil la henna? Unui observator exterior al pietii de produse cosmetice destinate intretinerii parului nu se poate sa-i scape un anumit element, si anume faptul ca henna era materia prima pentru cele mai numeroase culori, practic se obtinea cate o vopsea de par pentru fiecare culoare mai folosita, iar toate din aceeasi planta, culoarea obtinuta fiind dependenta doar de modul de prelucrare, de momentul de recoltare si evident de maiestria celor din salonul de coafura, ma rog, a femeii din casa.
Sa faci astazi o vopsea de par doar din henna poate ar parea un lucru arhaic, dar henna este o vopsea care inca se foloseste pe scara larga in nordul Africii. In fapt, henna se folsoeste cu mult succes pentru tatuaje, pentru ornamentare si vopsirea materialelor textile. Desigur ca daca privim sub acest aspect, folosirea de henna intr-o vopsea de par a timpului modern, ar insemna sa facem o fixare a procedeului acesta de estetica feminina (mai ales) in spatiul oriental, ceea ce poate nu ar fi atat de departe de adevar.
Revenind la Muzeul de Egiptologie, cei atenti la exponate si care nu aleargă doar după steguletul ghidului, vor putea descoperi si alte ustensile folosite de egipteni la ingrijirea parului. Piepteni de os bine conservati, cu dinti drepti si care par a fi desprinsi de doar cateva zile din parul unei femei din elita egipteana. Desigur ca veti putea vedea si desene din viata domestica a unei familii egiptene, unde sunt redate secvente incepand de la spalarea parului si pana la aplicarea unui strat de vopsea de par obtinut, asa cum am spus mai sus, din henna cea atat de utilizata in antichitate.
Astazi, henna este folosita pe scara larga in industria cosmetica si farmaceutica, dar in viata de zi cu zi folosirea ei ne trimite cu gandul mai mult la Orient. Sau la Africa neagra, unde o vopsea de par din henna ar putea fi si ingredientul unei vraji atotputernice...
Lasa un comment